3
velj
2016

Miris cimeta potiče na kupovanje

Trgovci diljem svijeta već odavno koriste mirise u pokušajima poboljšanja prodaje proizvoda koje nude, no rezultati istraživanja koje je proveo tim znanstvenika sa Stevens Instituta za tehnologiju Sveučilišta u New Yorku i Sveučilišta Temple bi mogli pomoći objasniti što konzumente privlači skupljim i luksuznijim brendovima.

Tijekom eksperimenta se broj osoba i temperatura u prostoru nisu mijenjali, samo je jedan dio ispitanika bio izožen mirisu cimeta, a drugi dio nije. Rezultat je bio takav da su ispitanici koji su bili izloženi tipičnom “toplom” mirisu cimeta imali dojam da je u prostoru toplije i da je prisutno više ljudi.

Autori istraživanja kažu da dojam topline i napučenosti prostora u kome su se zatekli kod ljudi izaziva veću potrebu za iskazivanjem moći. Tu potrebu su, ako ih se u trgovinama izloži mirisu cimeta, skloni zadovoljiti kupovanjem proizvoda koje smatraju luksuznijima i prestižnijima. Naime, takva “terapija kupovanjem” potiče navalu dopamina koji aktivira centar ugode u mozgu, zbog čega se kupci osjećaju bolje i samopouzdanije.

Autori istraživanja smatraju da su rezultati pokazali kako trgovci nenametljivom i relativno jeftinom primjenom oplemenjivanja interijera trgovine mirisom mogu lako manipulirati percepcijom napučenosti prostora i potrebom za kupovinom kojom takva percepcija rezultira.

Treba li reći koliko su rezultati ovog istraživanja važni trgovcima koji konstantno nastoje postići porast prometa bez znatnog povećanja troškova poslovanja?

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply