7
pro
2018

Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije

Nada Šarić je odlučila naučiti kreirati prirodne parfeme.  A ta žena provodi svoje odluke.  Pa je iz sela Rakitno u blizini Imotskog, s druge strane granice, zapucala te 2012. u nekoliko navrata u Zagreb da nauči što je zanima. Kod kuće bi svaki put ostavljala četvero djece, zaposlenog supruga, kuću i imanje kojima treba svakodnevna konstantna prisutnost.
I da, bila je trudna po peti put.

Pažljivo je slušala, fokusirano pratila, vrijedno bilježila, odlično reagirala, kompetentno komentirala, vrijedno postavljala pitanja…

U odmorima od intenzivnog mirisanja i učenja je pričala o životu u očuvanoj prirodi na 800 mnm, o tome kako je kao djevojčica čuvajući koze slagala buketiće cvijeća koje je smatrala svojim parfemima, o Rakitnom polju na kome prema procjenama šumarije raste preko 40 milijuna narcisa… I o želji da od prirodnih sastojaka kreira parfeme, naravno!

Zatim  je pričala o namjeri da svu tu ljepotu, mirise i bogatstvo biljnih vrsta svoga kraja okrene u svoju korist, da ne dozvoli da je snađe sudbina i žalost njene majke koja je doživjela da joj se djeca rasele po svijetu, jer nisu mogla ni željela živjeti u siromaštvu i besperspektivnosti. O tome kako ju zbog njenih lutanja po prirodi, znatiželje i netipičnih, “vještičjih” znanja i aktivnosti u kraju zovu “luda Nade”.

Naravno da se nije dala omesti! Ustrajala je na svome: dogovorila je s braćom da pokušaju plantažirati biljke za destilaciju eteričnih ulja, a njoj su kupili manji kotao da bi mogla destilirati samonikle biljke koje donosi sa svojih lutanja po brdima. Uz to radi tinkture, kreme, ljekovite meleme, a starinskom metodom enfleurage proizvodi mirisne pomade. Sve to onako usput, uz vođenje domaćinstva, brigu o imanju i uz dizanje petoro djece.

Zamolila sam je da napravi u svijetu prirodne parfimeristike dragocjen artikl, tinkturu jarčeve dlake. Treba li reći da su se svi u kraju kotrljali od smijeha kad je Nade obilazila vlasnike jaraca i molila za dozvolu da s njihovih životinja ošiša malo dlake? Komentari su bili sočni i urnebesni, kao što se moglo i očekivati. No sigurna sam da im je smijeh zapeo u grlu kad im je rekla koliko od znalaca koji žele imati tu tinkturu dobiva za 1 mililitar!

Proljetos je Nada sudjelovala u Prvoj izložbi prirodnih parfema u Ljubljani kao jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine. To joj je priskrbilo dodatnu medijsku pažnju i danas joj se obraćaju organizatori raznih sajmova i priredbi, turistički radnici, državni službenici, svi koji u njenim aktivnostima i proizvodima vide priliku za suradnju, za promociju mogućnosti njihovog kraja ili za prikupljanje malo društvene pozornosti i bodova u javnosti. Sve više je onih koji kupuju njene proizvode. Njeni unikatni prirodni parfemi su također u ponudi. A sve češće stižu i narudžbe za izradu osobnih prirodnih parfema.

Naravno, Nada ima puno planova. Želi, između ostalog, jednog dana učiti zainteresirane kako metodom enfleurage proizvoditi  mirisne pomade, kako raditi tinkture i još puno toga mirisnog, njegujućeg i ljekovitog. Od materijala koji su tu, svuda naokolo, nadohvat ruke. I zdrave pameti.

Kaže da želi u svom kraju osnovati Institut prirodne parfimeristike. Uopće ne sumnjam da će taj plan biti ostvaren. Mogu se samo nadati da ću doživjeti taj trenutak i imati priliku doći na otvorenje, a možda i održati poneko predavanje.

Napomena: Update (7. 8. 2019.): Nada i njezin brat Martin u ponudi imaju veliku paletu ulja i hidrolata dobivenih od plantažiranog ili lokalnog samoniklog bilja. Evo popisa: smilje, lavanda (L. angustifolia), anđelika (korijen), miloduh, inula, slatki pelin, divlja mrkva, gorki pelin, bijeli bor, kadulja, matičnjak, komorač, muškatna kadulja, lovor, čempres, stolisnik.

Kontakti: 0387 63005881 / nadasaricrakitno@net.hr

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha