2
pro
2018

Olfaktorno privikavanje

U istraživanju provedenom na Sveučilištu u Sussexu je ispitivan koncept nesvjesne sljepoće na mirise i njezina odnosa prema stupnju radnog opterećenja.

Zadatak sudionika istraživanja je bio da uđu u prostoriju u kojoj su se nalazila zrna kave, ali ne na vidnom mjestu. Trebalo je riješiti dvije verzije vizualnih zadataka koji su zahtijevali visoku i nisku razinu pažnje. Kad su učesnici obavili zadatke i napustili prostoriju pitali su ih jesu li osjetili kakav miris dok su boravili u prostoriji. Oni koji su bili okupirani zahtjevnijim zadatkom su 42,5% rjeđe primijetili miris kave. Kad bi se vratili u prostoriju bili su iznenađeni da je miris kave bio tako snažan.

Zaključeno je da, zbog toga što je privikavanje kad se radi o mirisu mnogo jače nego kod drugih osjeta, moguće da nikada ne primijetimo miris ako smo se na njega privikli tijekom perioda kad nam je pažnja bila okupirana nečim drugim. I prethodna istraživanja su pokazala da, specifično za osjet mirisa, postoji period od 20-ak minuta nakon kojih mozak više ne detektira miris. Taj fenomen je poznat kao olfaktorno privikavanje.

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje