30
ožu
2024

Kako miriše Ljubljana?

Ako ste kada posjetili Sloveniju i osvrnuli se malo oko sebe, sigurno ste uočili koliko je tamo čisto, uredno i zeleno. Notorna je činjenica da naše susjede krasi zavidna ekološka osvještenost, a dežela uredno svake godine zauzima mjesta pri samom vrhu ljestvica najzelenijih destinacija na planetu.

Nije zbog toga nikakvo iznenađenje da se baš Turistička zajednica Ljubljane odlučila pod nazivom Miris Ljubljane lansirati liniju proizvoda napravljenih isključivo od prirodnih sastojaka. Koliko znam, na svijetu nema mnogo gradova koji imaju svoj “mirisni potpis”, a mirno bih se kladila da među onima koji ga i imaju – nema nijednog čiji je potpis potpuno prirodan.

Linija Miris Ljubljane se sastoji od hidratantne kreme za ruke, uljnog parfema i difuzora sa štapićima za mirisno animiranje prostora, a sve te proizvode povezuje zajednička mirisna formula: eterična ulja vetivera i tamjana i apsolut ruže u donjem akordu, ulja geranija, muškatne kadulje i bosiljka u srednjem, te ulja slatke naranče, crnog papra i lavande u gornjem akordu.

Silno me raduje i jako sam ponosna na činjenicu da je kreatorica te linije jedinstvenih proizvoda Ana LIčina, nekadašnja polaznica Škole prirodne parfimeristike Mirisni potpisi s kojom dugo godina surađujem na raznim šnjof-projektima. To je doista pionirski pothvat, jer ni u Sloveniji mirisno brendiranje i marketing nisu baš svakodnevna pojava. Dakle, kapa dolje!

Ana o svojoj inspiraciji kaže: “Cilj mi je bio kroz priodne mirise uhvatiti energiju grada. Energiju Ljubljane kakvu ja osjećam: uzavrela i istovremeno vrlo nostalgična Ljubljana, grad duge povijesti, sa sporom rijekom, romantičnim brežuljkom dvorca i Tivolijem, Rožnikom (gradska četvrt), srnama, vjevericama. Ljubljana, u kojoj sam doživjela mnoga “prva” iskustva, uključujući i rano djetinjstvo, kada smo s ocem, braćom i sestrama lutali iz Rožne Doline preko Tivolija do kina Mojca ili Pionirske knjižnice.”

Fasciniralo me koliko se Ana detaljno posvetila skupljanju informacija koje bi joj mogle potaknuti inspiraciju: “U procesu istraživanja posjetila sam Moniku Kropej Telban na ZRC SAZU (Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti) koja je riznica priča i legendi o Ljubljani. Naučila sam puno o ljubljanskom zmaju i o Equurni, božici Ljubljanice (rijeke koja teče kroz grad). Da, dobro ste čuli, Ljubljana ima svoju žensku vodenu božicu. 🙂 Jedna od ideja je bila da miris bude svjež i vodenast.”

I na kraju kreatoričini dojmovi o samoj liniji: “Razvijanje Mirisa Ljubljane je za mene na mnogo načina bio pionirski projekt i edukativno iskustvo. Zanimljivo mi je kako miris različito funkcionira u različitim “nosačima” – tj. u emulziji (krema za ruke), alkoholu (mirisni štapići) ili kokosovom ulju (uljni parfem). Iznenadila sam se koliko štapići dugo mirišu, iako u sebi nemaju ništa osim alkohola i biljnih ekstrakata. A i inače su štapići moj osobni favorit u liniji. Toplo ih preporučam za sve darove. 🙂 Pa i krema za ruke je jako dobro ispala. Možete ju bezbrižno koristiti i za njegu lica, jer sadrži ulja jojobe i kokosa, te maslace shea i manga. A parfem? Sadrži mirisne elemente koji djeluju opuštajuće, a budući da je potpuno prirodan, neće izazvati glavobolju. Nanesite ga na pulsne točke na zapešćima ili na vrhove kose. He-he, primijetila sam i da jako lijepo miriše na muškoj koži.

Eto, pa kad navratite u Ljubljanu – znadete kuda treba otići po mirisne, unikatne, ekološke suvenire!

I što reći na kraju ove priče? Zavist nikako ne smatram pohvalnom osobinom, ali nakon ovog požalim što u Hrvatskoj nema takve prakse. 🙁 A moglo bi se bolje!

p.s. Ako vam se svidjela ova informacija, pročitajte o još jednom zanimljivom mirisnom projektu.