18
srp
2020

Eko i održivo su novi chic

Vrijeme kad je bilo moguće bezobzirno pohlepno, nekontrolirano trošenje resursa našeg planeta je stvar prošlosti i to nam klimatske promjene u obliku sve češćih različitih nepogoda vrlo jasno daju na znanje. Imperativ svima je početi se ponašati odgovornije i discipliniranije.

U našoj teško podučivaj vrsti, zbog svijesti da nam je sudbina zajednička i da bi se svaki pojedinac trebao angažirati u zaštiti prirode, evidentno raste broj osoba spremnih ponašati se ekološki primjereno i društveno odgovorno. Motivi iz domene apstraktno altruističnog sada već prelaze u potrebu za vrlo osobnom, svakodnevnom neposrednom brigom o vlastitoj dobrobiti. A to između ostalog znači i o kvaliteti svega što konzumiramo, bilo da to unosimo u organizam kao hranu ili nanosimo na kožu raznim preparatima za njegu.

U javnoj svijesti su prirodni sastojci sinonim za zdravlje, pa se industrija proizvoda za njegu i ljepotu, iako još uvijek često samo deklarativno i marketinški oportuno, priključila trendu. Ono čemu na toj sceni treba težiti je da za sve, bez iznimke i ikakvih ali-isprika, postane obaveza poslovati prilagođeno ekološkim standardima, socijalno korektno i s nultom tolerancijom prema bilo kakvom obliku okrutnosti.
Iako je održivost globalno popularna tema o kojoj svi raspredaju, oni koji razumiju problem i spremni su se striktno pridržavati njezinih postulata su još u manjini. Ali ih ima i dragocjeni su!

Mnogi mali nezavisni proizvođači prirodnih parfema danas prednjače u primjeni postupaka koji svijet mogu dovesti u bolju formu. Načini njihovog poslovanja i suradnje sa svima u proizvodnom lancu, od uzgoja biljnog materijala do finalnog postavljanja bočice parfema na tržište, podrazumijevaju striktno pridržavanje pravila neupitnog poštivanja prirode.

Proces obuhvaća podršku proizvođačima sirovina i njihovim zajednicama. Umjesto jednokratne sezonske kupovine proizvoda niču kooperacije koje edukativnim inicijativama pronalaze načine da proizvođači mirisnih sirovina daljnjim korištenjem i recikliranjem materijala iz svog proizvodnog procesa osiguraju cjelogodišnju egzistenciju, što im omogućuje da rade održivo i etično.

Da bi se doprinijelo smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju ugljičnog otiska biraju se, kad je to god moguće, lokalni materijali ili oni iz bliže okoline.

Pažljivo se biraju suradnici (uzgajivači sirovina i distributeri mirisnih materijala, proizvođači radnog materijala, stakla i ambalaže, grafički dizajneri itd.) koji slijede poslovnu etiku socijalne osjetljivosti, korektnih naknada za rad, fer trgovanja, transparentnosti, održvosti i isključivanja okrutnosti.

Kod označavanja i oglašavanja parfema slijedi se donedavno nezamisliva, krajnja transparentnost i korektno prikazivanje sastojaka na etiketama, a pojedine marke na svojim web stranicama nude kompletne recepture svojih kreacija. Na taj su način potrošači u potpunosti obaviješteni o sadržaju svoje odabrane bočice i mogu mirne savjesti špricnuti, uživati u mirisu i osjećati se dobro.

Dakle, ekološki i održivi parfemi su u svijetu proizvoda za njegu postali velika tema i novi chic. Dolje navedeni proizvođači oglašavaju da za svoje mirisne kreacije koriste isključivo prirodne (neki i samo organske) sirovine. Neki čak navode i da su sastojci njihovih parfema prošli kroz rigorozno rešeto IFRA-inih restriktivnih propisa. Znači, sigurnije ne može.

https://www.bravanariz.com/en/
https://www.aerscents.com/
https://prosodylondon.com/
https://en.store.annapaghera.it/
https://parfumsclandestins.com/
https://oneseedperfumes.com/

Rukavica je bačena! Izazov poslovičnoj tajnovitosti, netransparentnosti i prevladavajućoj lošoj kvaliteti sastojaka koje prakticira industrija mainstream parfema je tu. Ostaje vidjeti do koje će mjere potrošači honorirati takve metode rada i odnosa prema okolišu i svojim izborom prisiliti i ostale igrače u branši na ekološki i društveno korektnije i održivije ponašanje.

p.s. Ako vas zanima kakva je situacija u našem podneblju, sa zadovoljstvom mogu tvrditi da postoji ponuda prirodnih parfema rađenih po najvišim svjetskim standardima (tj. zadovoljavaju stroge IFRA kriterije). Potražite Fragrant Hugs ili Miranda parfeme!
A ako poželite pomirisati veći izbor parfema, dođite 10. 6. u Volčji Potok na Izložbu prirodnih parfema.