4
lis
2023

Terapija mirisom

Posljednjih godina je bilo mnogo istraživanja osjeta njuha i rezultati su vrlo zanimljivi. Uvijek se iznova pokazuje da osjet kome ne pridajemo previše pažnje, itekako utječe na naše zdravlje, zadovoljstvo, raspoloženje, ponašanje, odnose, kognitivne sposobnosti, opće stanje organizma…

Mnogi su tijekom pandemije COVID-a 19, tek kad ih je pogodio gubitak tog osjeta, shvatili koliko je on važan za održavanje organizma u dobroj formi i ravnoteži.

Razrađen je najprije postupak mirisnog treninga za one koji su željeli što učinkovitije vratiti svoj osjet njuha u pred-Corona stanje. No potaknuti saznanjima stečenim tijekom istraživanja, stručnjaci terapiju mirisom predlažu i za mnogo širi spektar stanja. Na primjer, za poboljšanje funkcija mozga, kognitivne učinkovitosti, opće mentalne i fizičke dobrobiti. Čini se da ponavljano stimuliranje osjeta njuha potiče aktivnosti u podržavajućim mrežama u mozgu koje kontroliraju pozornost, pamćenje i verbalno izražavanje, pa je kod korisnika terapije mirisom konstatirano poboljšanje verbalnih vještina i kratkoročnog pamćenja. A postoje i naznake da bi ta terapija mogla olakšati simptome u slučajevima blažih oblika depresije. Istraživanja pokazuju da ta terapija mijenja strukture i funkcije područja koja procesiraju miris u perifernom i centralnom živčanom sustavu.

Proceduru terapije mirisom možete provoditi sami, a upute su sljedeće:

  • izaberite 4 mirisna materijala koji vam se sviđaju
  • pažljivo mirišite svaki od njh 10 sekundi, pa napravite 10 sekundi pauze do mirisanja sljedećeg materijala
  • ponavljajte taj postupak dvaput dnevno (ujutro i naveče)
  • nastavite terapiju 12-24 tjedna

Ako se odlučite na ovu terapiju, najbolje bi bilo materijale pripremiti u 4 bočice (po jedan materijal u svaku bočicu). 20-ak kapi svakog mirisnog materijala će biti dovoljno. Razmislite o tome da materijale razrijedite, jer su oni u koncentriranom obliku presnažni i nisu ugodni za mirisanje. Kao razrjeđivač koristite neko bazno ulje. Odabrane mirisne materijale razrijedite do mjere koja vam je ugodna za mirisanje, a bočice čuvajte dobro zatvorene. Napredak je postepen, važno je da vježbate redovito i strpljivo.