20
svi
2018

Žena koja može namirisati Parkinsonovu bolest

Joy Milne, bivša medicinska sestra ima rijetku sposobnost. Zahvaljujući svom vrlo osjetljivom i preciznom osjetu njuha, ona može namirisati Parkinsonovu bolest.

O toj svojoj neobičnoj sposobnosti je saznala na težak način. Njezin suprug je bolovao od te bolesti a ona je, nakon kasnijih saznanja, shvatila da je 12 godina prije te dijagnoze primijetila promjenu u mirisu njegovog tijela, koju tada nije povezivala s bolešću. Tek je u grupi podrške oboljelima od Parkinsona, kojoj su se suprug i ona priključili, shvatila da je taj mošusni miris koji je osjetila kod svog supruga svojstven svima oboljelima.

Dugo je trebalo da i liječnici kojima je to spominjala obrate pažnju na ono što im ona govori. Kad su konačno napravili eksperiment koji se sastojao u tome da su joj dali da pomiriše 12 majica od kojih su 6 nosile osobe s Parkinsonom a 6 zdrave osobe, shvatili su u kojoj je mjeri ona u pravu. Rezultat je bio da je od 12 majica Joy kategorizirala njih 7 kao majice koje pripadaju osobama s Parkinsonom, a 5 majica je pripisala zdravim osobama. Istraživački tim je smatrao da je već i 11 točno definiranih majica izuzetan uspjeh, ali se kasnije, nažalost, pokazalo da je ona ipak bila 100% u pravu jer je jednoj osobi iz grupe zdravih ispitanika nakon nekog vremena dijagnosticirana bolest.

Danas liječnici i istraživači surađuju s Joy u nastojanju da razviju metodu što ranijeg otkrivanja bolesti, dok još nije došlo do nepovratnog gubitka prevelikog broj neurona u mozgu, što se događa kod današnje metode dijagnosticiranja. Kad bi mogli determinirati što to Joy detektira mirisom, mogli bi pronaći potpuno drugačiju metodu tretiranja bolesti i promijeniti danas porazne prognoze za oboljele.

Dr Tilo Kunath, voditelj tima istraživača kaže: “Rano otkrivanje bolesti će u bliskoj budućnosti biti od presudne važnosti. Globalno se ulažu veliki napori da se pronađu terapije koje bi zaustavile napredovanje Parkinsonove bolesti, ali će se njihov rezultat osjetiti tek kad budu primijenjivane na pacijentima u najranijim stadijima bolesti, prije postavljanja dijagnoze. One bi mogle spriječiti pojavu klasičnih ranih simptoma tegoba s motorikom, tako da osoba nikad ne bi postala ”pacijent s Parkinsonovom bolešću”.”

Otkako je pred dvije godine objavljena vijest o Joyinoj nesvakidašnjoj sposobnosti liječničkom se timu javilo 12 osoba za koje se vjeruje da bi mogle posjedovati istu sposobnost, ali to tek treba potvrditi konkretnim testovima.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha