19
svi
2018

Miris izvrsnosti i prestiža u milanskom Mallu

U Milanu se u proljeće (ove godine to je bilo od 5. do 8. travnja) već desetu godinu održava The Scent of Excellence (Excence). Sam naziv “miris izvrsnosti” u potpunosti opisuje događanje koje je posvećeno umjetničkoj i niche parfumeriji. Excence je više od sajma – to je mjesto gdje se osim sudionika parfemske industrije (autora, proizvođača, distributera) susreću predstavnici medija, ali i zaljubljenici u parfeme, te svi oni koji cijene kreativnost i inovacije u svijetu mirisa. Kao mjesto održavanja izabran je milanski Mall. Kako se radi o vrlo modernoj i dinamičnoj četvrti, može se zaključiti da je izbor vrlo promišljen i doprinosi kvaliteti i atraktivnosti događanja.

Malo o brojkama. Ove je godine sudjelovalo 220 izabranih izlagača iz 20 zemalja, koji su prošli strogi odabir osam anonimnih eksperata (što je 3,6 posto više nego 2017. godine). Na izložbenom prostoru od 5 tisuća m2, izlagači su grupirani u glavne (njih 81), spotlight (njih 108) i kozmetičke brandove (31 izlagač). Značajno je istaknuti da su 63 izlagača ove godine sudjelovali po prvi put. Da se Milano nametnuo kao značajni centar umjetničke parfumerije u svijetu, gdje se definiraju trendovi za sljedeću sezonu, govori i podatak da je svega 35 posto izlagača iz Italije, ali i i da je skoro 90 posto svjetskih najrelevantnijih brendova posjetilo Milano ove godine. Misiju Excenca da unapređuje olfaktornu kulturu, postavljajući pred autore nove izazove i ciljeve, prepoznali su i posjetioci kojih je ove godine bilo desetak posto više nego prethodne, a stigli su čak iz 70 zemalja. Organizatori su se popratnim programom pobrinuli da posjetiocima bude zanimljivo i korisno – prezentacije knjiga, brojne prezentacije i paneli gdje su se propitkivala dostignuća u posljednjih desetak godina Excenca, ali i određivali ciljevi za budućnost, do konferencija posvećenih distribuciji i poslovnim mogućnostima umjetničke parfumerije na Dalekom istoku.

U programu događanja značajno je mjesto pripalo najavi finalista za nagradu the Art and Olfaction Awards. Nagradu od 2012. godine dodjeljuje The Institute for Art and Olfaction iz Los Angelesa, SAD kako bi se nagradilo eksperimentiranje, inovaciju i izvrsnost. Ove je godine prvi put nagrada dodijeljena u posebnoj kategoriji. Nazvana je po začetnici prirodne parfimeristike Mandy Aftel, a dodjeljuje se za izniman parfem koji je proizveden u maloj količini, a kreirao ga je i proizveo parfumer bez ikakve pomoći i intervencije sa strane, u bilo kojoj fazi cjelokupnog procesa stvaranja parfema. Pojednostavljeno bi se moglo reći da se radi o handmade parfemu koji je proizvod izravnog rada i nadzora samog parfumera, te koji je na tržište lansiran kao parfumerov osobni brend. U objašnjenju nagrade navodi se da je ustanovljena kao počast zajednici predanih parfumera obrtnika. No, ovom nagradom željelo se omogućiti nagrađivanje parfema koje su rezultat različitih praksi stvaranja parfema, danas prisutnih u svijetu (europske vs. američke prakse).

Prvi put dodijeljena nagrada (21. travnja 2018. u Londonu) „Aftel handmande perfume“ pripala je kanadskom „Monsillage“ za parfem Pays Dogon kreatorice Isabelle Michaud. I dok je vrlo ohrabrujuće uvođenje nove kategorije the Art and Olfaction Awards, već prvim pogledom na listu izlagača, jasno je da je pojava parfumera obrtnika na Esxence tek izuzetak. Primjerice, Mendittorosa Odori d’Anima, koji je također ovogodišnji finalist nagrada the Art and Olfaction Awards u kategoriji Independent jedan je od rijetkih izlagača koji na svojoj internetskoj stranici ističe pojam handmade, te približavanje prirodi.

Značaj Esxencea za parfemsku industriju je ogroman. Kao što je rekao Maurizio Cavezzali jedan od osnivača događanja, „stvoren je kult dizajnerske parfumerije“, dok Silvio Levi (također jedan od osnivača) ističe da je „Excence umjetničkoj parfumeriji osigurao kontinuitet i identitet, te je postao najznačajnije mjesto susreta parfemske industrije, ali i značajan inkubator mogućnosti za cjelokupni sektor (www.esxence.com).

Za zaljubljenika u mirise, koji se profesionalno ne bavi ni jednim aspektom mirisne industrije, posjet Esxence-u je izniman doživljaj, intenzivan i jedinstven. Jer, gdje bi se drugdje na jednom mjestu mogli isprobati tako raznoliki mirisi i sresti autore s njihovim pričama koje su inače rezervirane za insidere i laboratorije?

Autorica: Željka Kordej, ljubiteljica parfema i šnjof-iskustava

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply