Jennifer Peace Rhind: Fragrance and Wellbeing

05/07/2016

fragrancebokJennifer Peace Rhind je nevjerojatno temeljita, kompetentna i produktivna autorica knjiga. U ovoj s naslovom Fragrance and Wellbeing (Miris i dobrobit) nudi gotovo skribomanski ogromnu količinu informacija o mirisima: o njihovom utjecaju na razvoj civilizacije, o povijesti njihove primjene i korištenju u mističnim praksama raznih kultura, o suvremenim znanstvenim saznanjima o mirisima i njihovom utjecaju na našu dobrobit. To je priručnik koji nećete odložiti na policu nakon jednog čitanja, nego ćete mu se vraćati kad god se budete trebali podsjetiti neke važne informacije, sugestije ili objašnjenja.

Autorica razmatra mirise i njihov utjecaj na psihu iz uglova raznih disciplina: aromaterapije, biologije, sociologije, parfimeristike i antropologije, pa će knjiga biti neizmjerno korisna stručnjacima raznih profila, ali i čistim amaterima-šnjoferima koji iz nepatvorenog užitka vole gurati nos svagdje gdje bi ih moglo dočekati neko mirisno iskustvo.

Objašnjavajući snažan utjecaj prirodnih mirisa na ljudsku psihu i tumačeći emocionalne reakcije na njih, autorica čitateljima sugerira kako “odgajati” osjet njuha. Uvodi ih u novu dimenziju korištenja mirisa kako bi se proširio osjećaj dobrobiti.

Upustila se i u nadasve zahtjevan i krajnje nezahvalan posao svrstavanja mirisa prema tipovima i karakteristikama (nesebično usput navodeći vrijedne, ilustrativne primjere), te složila impresivnu, preglednu tabelu.

Knjiga je opremljena brojnim korisnim tabelama, iscrpnim popisom literature, rječnikom korištenih pojmova, indeksom mirisa, te indeksima autora i pojmova, što ju čini krajnje user-friendly štivom i maksimalno olakšava probijanje kroz nevjerojatne količine i vrste informacija.

Po obrazovanju biologinja, Jennifer Peace Rhind je svoju stručnost dopunila studiranjem komplementarnih terapija, uključujući aromaterapiju.

Ovo je vrlo temeljito pisana, informativna, zanimljiva i inspirativna knjiga.