18
ruj
2013

Jasmin i vrijeme reakcije

Tim znanstvenika (Hirsch i dr.) je s grupom ispitanika proveo eksperiment koristeći test odobren od Institutional Rewiev Board-a. Cilj je bio odrediti mogu li ugodni mirisi poboljšati vrijeme reakcije.

Grupa se sastojala od 21 osobe u dobi od 18 do 61 godine. Svi učesnici su osam puta ponavljali test vremena reakcije po Ecknerovoj metodi. Test se izvodi tako da se ispušta pribor sličan čekiću i mjeri koliko će ga brzo osoba uspjeti uhvatiti. Svaki ispitanik  je za vrijeme trajanja pokusa slučajnim redoslijedom nosio maske namirisane mirisom jasmina ili mirisom roštilja, odnosno masku bez mirisa.

Vrijeme reakcije je bilo kraće kad su učesnici testa bili izloženi mirisu jasmina, nego kad nisu bili izloženi nikakvom mirisu. Razlika u vremenu reakcije kod izloženosti mirisu roštilja i kod izostanka mirisa nije bila značajna.

Zaključak ovog eksperimenta je da bi se miris jasmina mogao koristiti za poboljšanje sportskih rezultata, ali i kao pomoć kod fizikalne terapije i rehabilitacije.

Drugim eksperimentom je dokazano da kod kuglanja miris jasmina znatno poboljšava rezultate. Smatra se da je to posljedica njegovog povoljnog djelovanja na raspoloženje, pozornost i sniženje razine tjeskobe, uz istovremeno poboljšanje stupnja samopouzdanja i koordinacije rada očiju i ruku.

Zaključak je da se slično djelovanje može očekivati i u drugim aktivnostima koje zahtijevaju dobru koordinaciju rada ruku i očiju, pa rezultati eksperimenta imaju mnogo šire značenje od poboljšanja kuglaških rezultata.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply