29
ruj
2013

Mirisna snimka krajobraza

Upitate li Halla Newbegina iz tvrtke Juniper Ridge iz Oaklanda u Kaliforniji čime se oni bave, odgovor će biti da pakiraju u bočice mirisne snimke biljnog života s lokacija koje posjećuju prilikom svojih boravaka u prirodi.

Krajolici o kojima je riječ se nalaze u netaknutim predjelima divljine Sierra, u zaleđu sjeverozapadne pacifičke obale.

I doista, materijali koje koriste za dobivanje svojih proizvoda su biljke, kora, mahovina, češeri, gljive, smole itd. Cijeli proces proizvodnje obavljaju sami, vrlo često tijekom kampiranja, neposredno nakon prikupljanja sirovina.

Koriste za to pokretni laboratorij montiran u kombiju. Osnovni uređaj je nekadašnji kotao za proizvodnju whiskey-a, sada prilagođen za destilaciju biljnih materijala. S ponosom ističu da oni jedini do u detalja slijede tradicionalnu metodu kojom su se parfemi proizvodili do pred kraj 19. st., te da u njihovim proizvodima nema mjesta nikakvim drugim sastojcima osim onima koje sami pažljivo prikupe u prirodi.

Svoje proizvode nazivaju po bioregijama gdje je mirisni materijal sakupljen, a na etiketi svakog od njih se nalazi broj berbe pomoću kojega se na internetu mogu pronaći detalji o materijalima koji su u tom punjenju kotla destilirani. Budući da sastav eteričnih ulja u svakoj biljci svake sezone varira ovisno o količini oborina, temperaturi, nadmorskoj visini i točnoj lokaciji sakupljanja, važno je znati i da varira i miris destilata.

Iako nisam ni mlada, ni bradata, ni tetovirana (tako, naime, časopis Men’s Journal opisuje pevlađujuću većinu korisnika Juniper Ridgeovih proizvoda) voljela bih imati priliku koristiti neku od njihovih kolonjskih vodica. Bar kao utjehu i prvu pomoć u situacijama kad ne mogu zbrisati u skitnju po prirodi.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply