18
ruj
2013

Miris i percepcija protoka vremena

Dr. Hirsch i njegov tim su istraživanjem planirali odrediti mogu li mirisi različitih hedonističkih vrijednosti utjecati na percepciju protoka vremena.

U grupu ispitanika je izabrano 20 nepušača za koje je testom provedenim u The Smell & Taste Treatment and Research Foundation konstatirano da imaju normalan osjet mirisa.

Svi ispitanici su prošli kroz tri odvojena jednominutna segmenta istraživanja u kojima su nosili kirurške maske namirisane aromom kave, dječjeg pudera i masku bez mirisa. Ispitanici su se nalazili sami u sobi u kojoj nije bilo sata i od njih je traženo da procijene kad je prošlo 60 sekundi.

Percepcija o vremenskom odsječku od 60 sekundi se jako razlikovala kod prisutnosti različitih mirisa. Pri mirisanju kave ispitanici su taj odsječak registrirali u prosjeku kao 8,6 sekundi kraći. Nasuprot tome, miris dječjeg pudera je procijenjeno trajanje istog vremenskog odsječka produžio za 34,3 sekunde. Miris kave je kod više ispitanika izazvao hedonistički ugođaj nego miris dječjeg pudera.

Rezultati ove studije mogu imati značenje u situcijama kad je doživljaj bržeg protoka vremena poželjan. Primjerice, kad netko trpi bolove. Ili u situacijama kada bi bila poželjna percepcija duljeg trajanja vremenskog odsječka (npr. kod masaže ili nekog naročito ugodnog događaja).

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply