5
srp
2016

Jennifer Peace Rhind: A Handbook for Aromatherapy Practice

Iza potpuno neupadljivog naslova Essential Oils, A Handbook for Aromatherapy Practice autorice Jennifer Peace Rhind se krije nestandardan aromaterapijski priručnik. Objavljena 2012. godine, ova vrlo dobro koncipirana i pisana knjiga daje opširne informacije iz područja suvremene aromaterapije. Izvrsno kombinira holistički pristup s rezultatima istraživanja terapijskih primjena eteričnih ulja. Neizostavno je i iznimno korisno štivo jednako onima koji tek uče, kao i onima koji već prakticiraju aromaterapiju, ali i svima ostalima zainteresiranima za primjenu eteričnih ulja u svrhu poboljšanja zdravlja i dobrobiti.

Autorica svojoj temi prilazi iz vrlo široke perspektive: daje dobar povijesni i kulturološki kontekst za razumijevanje aromaterapije, odaje dužno poštovanje pionirima i misliocima koji su utjecali na njezin razvoj, objašnjava razne pristupe kreiranju sinergijskih mješavina, upoznaje čitatelje s aspektima botanike važnim za aromaterapijsku praksu, pa preko 100 eteričnih ulja, apsoluta i rezinoida predstavlja njihovim latinskim imenima, posložene prema obiteljima, ovisno o njihovim botaničkim izvorima.

U opširnim i nadasve korisnim prilozima se nalaze rječnik pojmova, komplet tabela koje predstavljaju kemijske sastojke eteričnih ulja, zatim tabela u kojoj su predstavljeni miris, izvor i terapijski potencijal pojedinih kemijskih sastojaka, prilog u kom se sugerira propisivanje ulja u terapijske svrhe, popis ulja nositelja s pripadajućim karakteristikama i svojstvima, lista aromaterapijskih eteričnih ulja, apsoluta i rezinoida, indikacija za njihovu primjenu i djelovanja, opširan popis korištene literature, sugestije literature za detaljniji uvid u pojedine teme, te indeksi eteričnih ulja, pojmova i spomenutih autora.

Knjigu bih usporedila s brušenim dijamantom. Kako okrećete njene stranice, sa svake zasja neka zanimljiva informacija, drugačiji, fascinantan način gledanja na podatak koji vam je poznat ili ideja koja otvara uvid u mogućnosti koje do tog trenutka niste ni slutili.

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery

Leave a Reply