7
velj
2013

Miris tijela i crte karaktera

Rezultati istraživanja koje je provela grupa poljskih stručnjaka ukazuju da smo na temelju nečijeg tjelesnog mirisa sposobni stvoriti zaključke o crtama karaktera te osobe, izvještava Live Science. (https://www.livescience.com/17279-personality-traits-affect-smell.html)

Istaživanje je organizirano na sljedeći način: 100 muškaraca i 100 žena kojima su prethodno napravljeni testovi ličnosti je tri noći zaredom nosilo iste majice. Učesnici istraživanja su trebali pomirisati majice i na temelju svog mirisnog dojma procijeniti ličnost osobe koja je nosila određenu majicu. Iako učesnici nisu svaki put uspješno procijenili, bili su u stanju zaključiti da li je osoba koja je nosila majicu ugodna i ekstrovertirana ili neurotična i tjeskobna s istim stupnjem točnosti kao i učesnici koji su crte karaktera procjenjivali gledajući video s učešćem osoba koje su procjenjivali.

Članovi istraživačkog tima su saopćili da su učesnici koji su procjenjivali na temelju mirisnog dojma bili posebno točni u detektiranju sklonosti dominaciji kod osoba suprotnog spola, što navodi na zaključak da žene i muškarci ne koriste samo oči i uši kad biraju potencijalnog partnera.

Dakle, kod susreta i upoznavanja s nekim, pri formiranju prvih dojmova, sliku ne stvaramo samo na temelju onoga što vidimo i čujemo, nego i onog što mirišemo.

Rezultati istraživanja su objavljeni u European Journal of Personality, a istraživači planiraju provesti još studija kako bi potvrdili dobivene rezultate.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply