6
srp
2016

Mandy Aftel: Essence and Alchemy, A Natural History of Perfume

Ova knjiga je pokrenula današnji val prirodne parfimeristike i nadahnula generacije kreatora prirodnih parfema diljem svijeta. S obzirom da se procjenjuje da prirodni parfemi zauzimaju 8-10% svjetskog tržišta, ne može se reći da je to beznačajan trend. Sama autorica je njegova naistaknutija predstavnica, a njeni parfemi visoko kotiraju među poklonicima trenda i među svjetskim jet setom. Tri njezina parfema su 2011. kandidirana za FiFi nagradu (ekvivalent Oskara u parfimerskom svijetu).

U uvodnom dijelu knjige Mandy Aftel opširno obrađuje povijest parfimeristike sve od vremena Asiraca i starih Egipćana, pa do modernih vremena u kojima je malo što ostalo od ideja i materijala nekadašnjeg načina kreiranja parfema. Slijede informacije o prirodnim mirisnim materijalima, savjeti kako ih miješati, sugestije koji od njih se dobro kombiniraju, te upute kako kreirati vlastite mješavine s ambicijom stvaranja parfema. Materijali su kategorizirani po notama, grupirani po mirisnim karakteristikama, ima tu i receptura, te informacija o cijenama, rijetkim uljima i izvorima gdje se potrebni sastojci mogu tražiti.

No u knjizi je i puno podataka za koje nije najjasnije zašto su u nju dospjeli. Ako iz teksta poželite izlučiti koliko-toliko jasne upute za konstruiranje parfema i pronaći opravdanje zašto se upustiti u nimalo jednostavnu (a također nimalo jeftinu) avanturu nabavljanja materijala potrebnih za takav pothvat, trebat ćete se najprije strpljivo i pažljivo probijati kroz autoričin “razbarušeni”, iz-svakog-džepa-ponešto stil.

Danas, 15 godina nakon objavljivanja ove knjige koja je nesumnjivo trasirala drugačiji pristup izradi parfema, postoji nekoliko knjiga koje su transparentnije napisane, benevolentnije u prenošenju znanja i (po mom mišljenju) korektnije prezentiraju to vrlo kompleksno umijeće.

 

 

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery

Leave a Reply