10
srp
2014

Miris – pseći prozor u svijet

Za razliku od nas, ljudske sorte, psima neizmjerno više informacija o svijetu koji ih okružuje pruža osjet njuha. Mi svijet (uglavnom) gledamo, oni ga – njuše. Iako vide svoj okoliš, psi za propisno upoznavanje/prepoznavanje moraju viđeno provjeriti njuhom. Za takav pristup su daleko bolje opremljeni od nas. Na raspolaganju im je veća površina olfaktorne sluznice i zbog toga mogu mirise detektirati u daleko manjim koncentracijama (1 : 1 000 000 000 000 000 000) nego što mi možemo.

Vlasnici kojima je stalo do dobrobiti njihovih ljubimaca znaju da definicija dobre šetnje za naše dvije vrste nije ista, pa će se pobrinuti da pseće šetnje traju dovoljno dugo i budu dovoljno vijugave kako bi psi putem mogli “pročitati dnevne vijesti”, tj. onjušiti sve dostupne zanimljivosti.

Želite li svojim ljubimcima priuštiti posebne gušte i održati ih u dobroj formi dajte im što više prilike da koriste svoj osjet njuha. Osim uobičajene donesi-mi-bačeni-štap igre osmislite vježbe koje će uključivati traganje za stvarima šnjofanjem. Igrati se možete i u kući. Sakrijte im omiljene igračke ili neki dobar zalogaj i pustite da ih pronađu.
Dobro se zabavljajte!

Pogledajte: http://www.youtube.com/watch?v=PZlJ8XfwiNg

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply