2
srp
2014

Mirisni turistički vodič

U nastojanju da upotpune turističku ponudu (jer im je turizam, uz znanost najvažniji izvor prihoda) u Yorku, Velika Britanija su se odlučili za inovativnu metodu promoviranja destinacije. Objavili su besplatan mirisni vodič «Mirišite York – mirisi grada».

Pojedine stranice vodiča su impregnirane karakterističnim mirisima: od mirisa konjske dlake, ulja za njegu kopita, trave i voćnog punča koji predstavljaju mirisnu sliku atmosfere konjskih utrka, do mirisa dobrog čaja, kolača i začina koji oslikava ugođaj ceremonije popodnevnog čaja.

Turistički djelatnici Yorka tvrde da je to prvi mirisni vodič u Velikoj Britaniji. U njemu su fotografije 12 gradskih atrakcija (po jedna za svaki mjesec u godini). Svaka fotografija je impregnirana mirisima karakterističnim za svaku pojedinu lokaciju.

Tako fotografija vriština u sjevernom Yorku miriše na divlji vrijes, a fotografija željeznice je upotpunjena mirisom uglja, pare, ulja kojim se podmazuju strojevi i željeza. Stranica koja ilustrira yoršku tradiciju izrade čokolade miriše na kakao, maslac, šećer i orašaste plodove, a ilustracija yorških antikviteta miriše na kožu, stare knjige, srebro, drvo i prašinu. Ne nedostaje ni miris sumpora koji ide uz stranicu o duhovima.

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply