12
svi
2018

Slonovi imaju najbolji nos!

Poznato je da mnoge životinje imaju vrlo dobro razvijen osjet njuha. Najčešće se spominje da psi i štakori imaju izuzetne sposobnosti otkrivanja i razlikovanja mirisa.
Pokazalo se da su odgovarajuće trenirani psi uspješniji od skupe medicinske opreme i dugotrajnih skupih tetsova u detektiranju nekih oboljenja (raka, šećerne bolesti, epilepsije npr.) i  štetnih mikroorganizama i nametnika.
No slabo je poznata činjenica da slonovi imaju više nego dvostruko osjetljiviji osjet mirisa od pasa. Oni, naime, imaju 2000 olfaktornih gena, a psi 811. Štoviše, slonovi imaju izrazito najveći broj olfaktornih gena u cijelom životinjskom carstvu, pa ih to čini najboljim “njuškačima” na planetu!

Tijekom 27-godišnjeg rata u Angoli krda slonova su napustila taj teritorij i prešla u susjedne zemlje. Nakon prestanka oružanih sukoba su se počeli vraćati na terene za ispašu u zemlji koja je sada bila premrežena minskim poljima. Podaci o kretanjima životinja koje su imale ogrlice za praćenje su ubrzo pokazali da cijela krda uspješno izbjegavaju minirana područja, pa su se znanstvenici dali u rasvjetljavanje te pojave. Kako su slonovi povezali minska polja sa smrtnom opasnošću? Zanimalo ih je mogu li slonovi detektirati vrlo slabo hlapljivi miris trinitrotoluena (TNT), glavne komponente nagaznih mina.

U eksperimentu koji je postavljen slonovi su trebali izdvojiti miris TNT-a između ostalih (petrolej, aceton, čaj, izbjeljivač, deterdžent, uzorak bez ikakvog mirisa). I učinili su to s 99,7%-tnom preciznošću! (Psi su isti miris detektirali s 93,7%-tnom točnošću).

Na temelju tih rezultata je razvijena metoda razminiravanja u kojoj dronovi skupljaju uzorke s potencijalno opasnog terena, a uzorci se odnose slonovima na prepoznavanje. Rezultat –  pad smrtnosti među osobljem za razminiravanje!

 

 

 

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply