13
svi
2018

Lijepa priča: Riva essenze

 Tamaru Sain znam od 2004. godine kada mi je u Zavodu za javno zdravstvo RH rečeno da su upravo analizirali ulje lavandina malog proizvođača iz Istre i da je ulje za svaku preporuku.
Iste jeseni sam prilikom posjeta Istri dogovorila susret s Tamarom u nekom novigradskom kafiću i kupila od nje nekoliko bočica ulja lavandina. Ove jeseni se spremam to učiniti po 14.-ti put! Razlika je jedino u tome što je ponuda u međuvremenu narasla i mogu se (i prijatelje koji se jave kad krenem) mirno snabdjeti godišnjom zalihom ulja i hidrolata lavandina, smilja, ružmarina, lovora i muškatne kadulje. A nadam se i da će lista uskoro biti dopunjena i uljem i hidrolatom slatkog pelina (Artemisia annua).

Tamara je školovana aromamaserka i obiteljska aromaterapeutkinja, a osposobila se i za poslove ekološke proizvođačice povrća, voća i aromatskog bilja.
Danas vodi obrt za trgovinu i ugostiteljstvo Riva, čiji su proizvodi Riva essenze. O svojim počecima i radu priča ovako:

«Sjedila sam za šalterom banke kao i svako radno jutro, kad je ušla klijentica, inače pionirka uzgoja lavande u Istri:“Tamara ča tu ziješ, hoj van, hoj sadit lavandu, ma to ti raste ko drača.“
I učinjeno. Tako smo moj brat i ja zajedno s roditeljima odlučili i posadili prve sadnice lavande budrovke-lavandin, onako iz gušta, ajde da vidimo.
Lavandin je isto toliko s guštom, rastao te je prve godine bilo svega za pola malog kotla za destilaciju rakije, provali smo destilirati u njemu, tu je procurilo prvo eterično ulje lavandina, bilo je prepečeno i imalo je lagani miris dima kao i hidrolat. Trebalo je nabaviti destilator na paru ili ga složiti sam. Brat i tata otišli su u Italiju, gdje su završili tečaj o izradi destilatora i o procesu destilacije.
Prvi destilator je bio kreiran i u funkciji.
Krčenjem i obradom neobrađenog zemljišta proširili smo uzgoj aromatskog bilja na ružmarin, lovor, smilje i muškatnu kadulju. Naravno, tu su vrijedne ruke moje mame koje su uvijek spremne pomoći oko okopavanja sadnica.
Kod uzgoja bilja kao i u preradi se držimo ekoloških principa i ne koristimo nikakva umjetna gnojiva, herbicide, aditive ili bilo kakve dodatke, tako da je završni proizvod 100% prirodan. Naša eterična ulja i hidrolati su dostupni preko našeg web shopa: riva-essenze.hr»

Analitička izvješća i sigurnosno-tehničke liste za sva ulja i hidrolate možete pogledati ovdje.

 

You may also like

Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije
Botanica2018

Leave a Reply