10
velj
2016

Službeno NASA-ino njuškalo

U svakodnevnom životu nikad ne pomislimo kako bi to izgledalo kada se nekog neugodnog mirisa (ili naprosto viška mirisa) u prostoru u kome boravimo ne bismo mogli  riješiti “puštanjem kroz prozor”, tj. provjetravanjem, razrjeđivanjem i hvatanjem svježeg zraka.

E pa takav luksuz otvaranja prozora si ne mogu priuštiti astronauti u hermetički zatvorenim kapsulama koje duge vremenske periode kruže svemirskim bespućima!

Stoga ne čudi informacija o službenom mirisatelju (ako postoje riječi gledatelj i slušatelj, pretpostavljam da je i mirisatelj jasan pojam) zaposlenom u NASI. George Aldrich svoj jedinstveni i izuzetno važan posao obavlja već 40-ak godina. Dužnost mu je provjeriti miris svakog i najsitnijeg predmeta koji će se ukrcati na svemirski brod. Provjerava apsolutno sve, uključujući i sadržaj osobnih paketa svakog člana posade (obiteljske fotografije, Biblije, ev. hobi komplete itd.) O procjeni ovog “njuškala” ovisi kvalitet zraka u interijeru u kome će astronauti provesti dugo vrijeme svoje misije. Ako njegovi olfaktorni receptori nisu u vrhunskoj formi, posljedice mogu biti ozbiljne. Čak i najslabiji miris je u kapsuli zarobljen godinama i može ugrožavati djelotvornost astronauta ili se zbog njega mogu razboljeti, a to dovodi u pitanje uspjeh cijele misije. Zbog toga je izuzetno važno da g. Aldrich ne promaši detektirati svaki potencijalno problematičan miris.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply