5
pro
2021

Međunarodna izložba prirodnih parfema – Volčji Potok 10. 06. 2022.

U arboretumu Volčji Potok u Sloveniji će 10. 6. 2022. na njihovim prelijepim otvorenim prostorima biti održana Međunarodna izložba prirodnih parfema. U vremenu od 13 – 20 h će posjetioci imati priliku oštriti svoj osjet njuha mirisanjem prirodnih parfema, susresti kreatore izloženih parfema i saznati ponešto o načinima njihovog stvaranja, izmjenjivati svoje dojmove s ostalim ljubiteljima prirodnih mirisa, izabrati svog mirisnog favorita i sudjelovati u nagradnoj igri.

Izložba je nastala iz zbirke parfema skupljene kao rezultat edukacije o kreiranju prirodnih parfema. Školu prirodne parfimeristike Mirisni potpisi sam tijekom posljednjih šesnaest godina održavala kad i gdje je bilo interesa za tu temu. Najčešće je to bilo u Ljubljani u Sloveniji, ponekad u Hrvatskoj, te u dva navrata u Portugalu. Moja dugogodišnja suradnica Ana Ličina (Ana Ličina Aroma Atelier) i ja (http://aromaterapija.info/) smo suodgovorne za ideju o organiziranju izložbe i za njezino provođenje u djelo.

Pristašama današnjeg trenda povratka prirodi ovakvi parfemi su samorazumljiv izbor. Slovenija se interesom za učenje o kreiranju prirodnih parfema, brojem kreatora i ovom jedinstvenom izložbom na svjetskoj parfimerskoj sceni pozicionirala kao važan centar prirodne parfimeristike. Ova izložba edukativnog i gostujućeg karaktera je prvi put održana u Ljubljani u ožujku 2018. godine. Od tada smo je više puta organizirale na različitim lokalnim i međunarodnim događanjima prirodoljubnog profila (festivalima, konferencijama, simpozijima, sajmovima…) s namjerom educiranja javnosti o mogućnosti i prednostima korištenja prirodnih parfema.

Kreatori aktualne zbirke od trideset prirodnih parfema su osobe koje su završile moju edukaciju i čiju su maštu potakli mirisi prirodnih materijala. Svi su oni donirali parfeme za izložbu i na toma smo im Ana i ja iskreno zahvalne. Izloženi će biti alkoholni parfemi kreatorica/a iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Hrvatske i Nizozemske izrađeni od eteričnih ulja, konkreta, apsoluta, kodestilata/koekstrakata, tinktura i CO2 ekstrakata. Kreatori su koristili vrlo široku paletu materijala: apsolut vanilije, neroli, apsolut jasmina, ružu, apsolut bušina, bergamot, pačuli, crni i ružičasti papar, apsolut osmantusa, miru, tamjan, kardamom, kakao apsolut, ekstrakte sjemena muškatne bamije, divlju mrkvu, muškatnu kadulju, drvo gvajak, rezinoid benzoina, petitgrain, bosiljak kt. linalol, kavu, kapsku kamilicu, zelenu mandarinu, klinčićevac, apsolut narančinog cvijeta, virdžinijski cedar, geranij, apsolut lista ljubičice, vetiver, muškatni oraščić…

Izuzetno sam ponosna na činjenicu da je nekoliko polaznica svoje parfeme odlučilo podvrći strogom rešetu IFRA-inih (međunarodna organizacija koja promiče sigurnu upotrebu mirisnih materijala korištenih u kozmetici) propisa i da su ih lansirale na svjetsko tržišteFragrant Hugs  i  Miranda parfemi – naklon i kapa dolje!