12
ožu
2014

Mirisne tinkture u kućnoj parfimeristici

Proljeće je za osobu mog šnjoferskog profila sezona intenzivne aktivnosti. Ljubičice sam vidjela već pred 2-3 tjedna, a proljetna mirisna bujica samo što nije krenula. Treba se pripremiti za izradu tinktura…

U paleti mirisnih materijala potrebnih nekome sklonom izradi prirodnih parfema po osobnom ukusu tinkture su, u procesu dobivanja alkoholnih parfema, nenadomjestiva kategorija. One su poput mirisnih snimki, u njima je mirisni profil korištenog materijala uhvaćen do najsitnijih detalja. Vrlo mi je važno da tim procesom mogu upravljati sama i da čitava priča nije glavobolno skupa.

Za izradu tinkture je potrebno:
– staklenka s poklopcem
– odabrani mirisni materijal
– 96%-tni alkohol
– komad čiste gaze ili papirnati filteri za kavu
– bočica za gotovu tinkturu
– naljepnica
– puno discipline i strpljenja

Postupak je sljedeći: biljni materijal se stavi u staklenku, zalije alkoholom, staklenku se poklopi i ostavi da se materijal, uz povremeno protresanje staklenke, namače 24 sata. Sutradan treba provjeriti da li je alkohol poprimio miris koji ste očekivali. Ako ste zadovoljni postignutim mirisom, procijedite tinkturu, prelijte je u pripremljenu bočicu i označite odgovarajućom naljepnicom. Posao gotov!

No zaključite li da miris tinkture nije dovoljno snažan, trebat će procijeđenom tinkturom preliti novu količinu mirisnog materijala i postupak svakodnevno ponavljati sve dok se ne postigne željeni intenzitet mirisa.

Treba računati na to da će se količina alkohola smanjivati pri svakom cijeđenju i u startu naliti dovoljnu količinu, kako bi se do završetka procesa mogao koristiti samo alkohol u kome se prethodno namakao mirisni materijal. Svako dolijevanje nove količine čistog alkohola bi razrijedilo tinkturu i oslabilo njezin miris.

Tinkturiranje, ovisno o materijalu koji se koristi i o osobnoj procjeni kada je tinktura gotova, može biti dugotrajan proces. (Francuska teorija spominje brojku od 35 prelijevanja!) U svojoj praksi pripreme mirisnih komponenti za prirodne parfeme neke tinkture radim po nekoliko godina, zato što je sezona dostupnosti pojedinih potrebnih materijala vrlo kratka, a drugima je i intenzitet mirisa slab, pa je potrebno obaviti mnogo prelijevanja.

Stoga, ako ste naumili raditi mirisnu tinkturu od nekih cvjetova, tinkturiranje započnite na samom početku cvatnje, kako biste do trenutka kad biljka ocvate što više puta uspjeli preliti odabrani materijal.

Materijali za dobivanje tinktura se jako razlikuju i bit će im potrebna različita priprema. Koru, sjemenke, suhe začine, lišajeve i korijenje će prije tinkturiranja trebati usitniti da se olakša ekstrakcija mirisa. (Ako ste kod ove vrste materijala u startu stavili dovoljnu količinu u alkohol, vjerojatno neće biti potrebna zamjena materijala, nego samo dulji period namakanja uz povremeno protresanje staklenke.) Svježe cvjetove, listove i stabljike zeljastog bilja će prije prelijevanja alkoholom trebati malo prosušiti, jer voda koju sadrže može pokvariti tinkturu.
Kad zaključite da je tinkturiranje gotovo, pažljivo procijedite/profiltrirajte tinkturu i spremite ju u bočicu s detaljnim opisom na naljepnici. Zainteresira li vas izrada tinktura, njima ćete stvoriti dragocjenu i originalnu dopunu materijalima u svojoj mirisnoj paleti.

Možda ćete, kad napravite tinkturu omiljenog cvijeta ili začina, zaključiti da je to miris koji ste željeli i bez ikakvih daljnjih dorađivanja ju prihvatiti kao svoj parfem. Vjerojatnije je, međutim, da ćete pri izradi parfema poželjeti kombinirati nekoliko tinktura.

Kapnite kap mješavine na kožu, pustite da prođe nekoliko minuta kako bi ishlapio oštri miris alkohola, pa provjerite kako vam se miris sviđa. Pratite koliko dugo će se on zadržati na koži, da biste zaključili želite li ga fiksirati (produžiti mu trajanje) ili ne. Dodana kap nekog eteričnog ulja (npr. pačulija, tamjana, vetivera…) će obogatiti miris, zadržati ga dulje na koži, a čitava mješavina će dobiti dubinu. Odlučite li se za takve kombinacije imajte na umu da su eterična ulja mnogo koncentriranija od tinktura, pa provjeravajte mirisni dojam nakon dodavanja svake kapi, da se ne bi dogodilo da eterična ulja mirisom prevladaju ostale sastojke. Dobar potez bi bio odabrana eterična ulja prije dodavanja u mješavinu tinktura razrijediti  96%-tnim alkoholom. Tako ćete izbjeći miješanje mirisnih materijala s velikim razlikama u koncentraciji i procesom balansiranja mirisa će biti lakše upravljati.

U kreiranju prirodnih parfema se tinkture najčešće koriste za znalačko popunjavanje mirisne slike i dodavanje vrijednosti koju je teško definirati. Kad im se ponude parfemi kojima se formule razlikuju samo po tome sadržavaju li ili ne određenu tinkturu, većina osoba se odlučuje za varijantu koju je tinktura suptilno obogatila svojom pozadinskom prisutnošću.
Uspješno vam tinkturiranje!

Upozorenje: Nije sve što fino miriše sigurno za korištenje! Trebate biti vrlo oprezni kad birate materijale koje ćete tinkturirati! Nikad ne eksperimentirajte s materijalima koje ne poznate! Uvijek dobro istražite, da budete sigurni da su oni koje namjeravate koristiti sigurni za ekstrakciju i korištenje u parfemima. Biljke mogu sadržavati sastojke koji su otrovni, mogu izazvati alergijske reakcije ili iritaciju kože. A ako znadete da ste na neku biljku alergični, ne koristite ju kao sirovinu za izradu tinkture.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije

Leave a Reply