1
ožu
2012

Tečaj kreiranja parfema: insajderska priča

Kad se skupi grupica zainteresiranih za edukaciju o kreiranju parfema postajem nestrpljiva i uzbuđena: iz iskustva znam da je na vidiku uživancija! I da ću opet svašta naučiti.

Zanimljivo je slušati početne pokušaje opisa mirisnih materijala. To izgleda otprilike ovako: Slatkici većina ponuđenih mirisa “vuče” na  medno, slatkasto i mekano, Zbunjena se nikako ne može odlučiti koje od karakteristika ponuđenih u formularu pripisati mirisu o kome se razgovara, a misteru Senzualnom u 90-tak posto slučajeva opisi završavaju sa: “… i senzualno!” (Dok smo okruženi brojnim mirisima, ekipa se najčešće brzo opusti i atmosfera postaje ugodna i vesela: ove nadimke su si dodijelili sami učesnici/e.)

Znanost o percepciji mirisa je komplicirana i teško je o njoj znati  dovoljno da bi se moglo u potpunosti objasniti kako to da različite osobe iste mirise mogu doživjeti različito. Iako najčešće postoji velika količina suglasnosti o osnovnim aspektima nekog mirisa i razlike su samo u pojedinim detaljima, događa se i da ga netko doživljava potpuno drugačije od općeprihvaćenog dojma. Tad u prvi mah zavlada čuđenje, zatim krene živa diskusija, uvjeravanja i sugestije, ali se lekcija brzo usvaja: svatko ima svoju mirisnu istinu koju treba primiti na znanje i bespogovorno poštovati.

Tijekom rada volim pratiti kako opisi pojedinih mirisa postaju sve bogatiji: uči se prepoznavanje, uočavanje razlika i korištenje sve šireg rječnika za opise dojmova koje nude nosevi.

A tek kad počne djelovati tzv. Proustov efekt, pa sijevnu mirisima potaknute slike i uspomene! Miris bušina jednu polaznicu podsjeća na “osjećaj kad po vrelom ljetnom danu, dok je zvizdan u zenitu, uđem u prohladnu, polumračnu kapelicu”. Za mene je, pak, to uvijek bio i ostao miris ladice u ormaru moje bake… A miris bergamota nekome priziva u svijest sliku ljetnog lješkarenja na travi “dok kroz titrave krošnje promatram kristalno plavo nebo”.

Nižu se slike, opisi i rasprave. Dragocjen su izvor informacija iz kojeg svatko počinje stvarati opise pojedinih mirisnih materijala za svoju buduću “kartoteku mirisa”, neprocjenjivo važnu i nezaobilaznu zbirku bilježaka za svakoga tko se kani baviti kreiranjem parfema. Dojam o svakom pojedinom mirisnom materijalu treba precizno registrirati, što detaljnije opisati i uredno pospremiti na samo njegovo, specifično mjesto u “mirisnom skladištu” u svijesti.

Kako vrijeme odmiče, sa svakim dodanim elementom se povećava obim radnih bilježnica…

Najdragocjeniji su mi trenuci “prosvjetljenja” kad, pri upoznavanju sa zadanim mirisnim materijalom netko u grupi, opisujući svoj dojam, “iskopa” neki njegov aspekt koji nikad ranije nisam registrirala!! A evo ga, mogu ga namirisati! Kao da se digne koprena s neke dotad slijepe točke u mojoj ukalupljenoj svijesti… Pa da, tu je, zapretan ispod ostalih slojeva mirisa! Divota!!! Kako to da ga prije nisam primijetila?

Sjećam se iznenađenja i radosti kad sam u dubokoj donjoj, toploj, slatkasto-smolastoj fazi mirisa mire prvi put otkrila dašak “vinske” note koju je nečiji precizni nos nepogrešivo detektirao.

Jedva čekam sljedeću grupu raspoloženu za mirisnu avanturu!

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!

Leave a Reply