30
pro
2014

Zanemareni osjet

Koliko puta tijekom dana dovedete do svijesti neki miris koji se “mota” u vašoj neposrednoj okolini? Ne prečesto, pretpostavljam.

U našoj užurbanoj, vidnim i slušnim senzacijama preplavljenoj svakodnevici uglavnom ni ne registriramo svoj mirisni okoliš. A vrste i kvalitet mirisa kojima smo izloženi vrlo suptilno, ali temeljito utječu na naše emocije, raspoloženje, koncentraciju, percepciju i misli, pa time i na održavanje organizma u ravnoteži. Osjet njuha je na direktnoj vezi s našim limbičkim sustavom i naš nos nas vuče svojim putevima snažnije nego što smo toga svjesni.

Da li vas je itko ikada, od ranog djetinjstva, pa tijekom osnovnog i srednjeg školovanja do ev. fakulteta pokušao obrazovati o mirisima onako kako su vas na likovnom odgoju učili o slaganju boja ili na glazbenom o sukladnim tonovima?

Mene nije! Nitko mi nikada nije rekao: ej, pomiriši ovo! Reci kako ti miriše. Slatko, svježe, cvjetno, drvenasto, opojno, smolasto, travnato, zagušljivo, senzualno… ? Kako se osjećaš kad ovo pomirišeš, podsjeća li te na nešto/nekoga? Što misliš s kojim bi se drugim mirisom ovaj slagao?

Neobraćanjem pozornosti na informacije koje nam neprekidno “dostavlja” osjet mirisa osiromašujemo svoju sliku svijeta, pa vrijedi pokušati promijeniti taj sveprisutni običaj i razvijati svijest o mirisima. Osvještavanje i biranje mirisa koji nas okružuju može dovesti do vrlo zanimljivih uvida i priuštiti mnogo zadovoljstva.

Ako ste roditelj, bilo bi lijepo neki od razgovora s djecom posvetiti temi mirisa: pomirišite nešto zajedno i popričajte o tome! Nikad nije prerano za otkrivanje te, uglavnom zanemarene, mirisne životne dimenzije. Odgojit ćete osobe s još jednim otvorenim prozorom u svijet, sposobne za njegov potpuniji doživljaj.

A što se nas odraslih tiče, također nikad nije kasno dogovoriti sa svojim nosom početak svjesne mirisne avanture i na taj način uvesti u život dobranu dozu hedonizma.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply