24
velj
2015

Parfemi i miris tijela

Pitanje da li informacija sadržana u mirisu ljudskog tijela ima ili nema utjecaja na ponašanje naše vrste nam vjerojatno rijetko prođe i rubom svijesti. A taj utjecaj je zapravo velik! Ta nam informacija omogućava prepoznavanje drugih osoba i može (između ostalog) igrati značajnu ulogu pri izboru seksualnih partnera.

Dr Craig Roberts sa Sveučilišta Stirling smatra da promatranje mirisa tijela iz biološke perspektive može sugerirati način biranja i korištenja mirisnih preparata. Provedena istraživanja su pokazala da kombiniranje mirisa tijela neke osobe s mirisom njenog preferiranog parfemskog proizvoda stvara mješavinu koja je drugim ljudima ugodnija od mješavine mirisa istog tijela s nasumično izabranim parfemom. To navodi na zaključak da na izbor parfema ne utječu samo njegov sastav i mirisna svojstva, nego i to kako će on reagirati kad mu se u podlozi nađe miris tijela osobe koja ga bira!

Budući da neizbježno biramo mirise koji dobro funkcioniraju u sinergiji s mirisom našeg tijela, uspješni smo u biranju mirisa za sebe, ali ne i za svoje partnere/ice (ili bilo koju drugu osobu kojoj smo poželjeli pokloniti parfem po svom izboru!).

Dr Roberts kao jedan od zaključaka navodi vjerojatnost da uloga samoizabranih mirisnih preparata nije samo u maskiranju mirisa tijela, nego je vjerojatnije da oni taj miris upotpunjuju ili čak poboljšavaju informaciju koju on sadrži.

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply