28
sij
2013

Institut za umjetnost i osjet mirisa

Zbog nepostojanja mjesta na kojem bi se, unutar šire slike suvremene kreativnosti, dosljedno istraživala parfimeristika, grupa parfimera, umjetnika i znanstvenika je krajem 2012. g. u Los Angelesu osnovala Institut za umjetnost i osjet mirisa (IAO).
U Institutu se nadaju da će uspjeti stvoriti mjesto dostupno osobama koje žele dobiti iscrpnu edukaciju o umijeću i znanosti povezanima s mirisom.

Žele osigurati prostor u kome će parfimeri, znanstvenici, umjetnici i istraživači moći usavršavati svoje vještine ispitujući nove ideje bez ikakvog pritiska i diktata tržišta. Smatraju da s kalifornijskom kulturom, sklonom znatiželji i eksperimentiranju, na pacifičkoj obali buja nezavisna kreativna praksa, a da nedostaje institucija koja bi podržala kreiranje mirisa kao umjetnost.

Svojom misijom smatraju angažiranje na javnim obrazovnim programima, na stvaranju arhiva parfema, organiziranju laboratorija za rad na inovacijama u području mirisa, te na poticanju suradnje između parfimera i umjetnika iz drugih kreativnih područja.

Očekuju također, da će svojim aktivnostima ublažiti eurocentričnost parfimerijske scene i smjestiti američki kontinent na pravednije mjesto na karti svjetskih olfaktornih zbivanja.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply