2
ruj
2015

Funkcioniranje osjeta mirisa kod autizma

Izraelski znanstvenici su otkrili da autistična djeca slabije reagiraju na jake mirise, bilo da su oni ugodni ili neugodni. Smatraju da bi krajnje jednostavan test mogao postati način otkrivanja autizma kod djece u vrlo ranoj dobi, možda čak prije uzrasta kad mogu odgovarati na pitanja. U eksperimentu je 36-oro djece bilo izloženo ugodnim mirisima, kao što je miris ruže i neugodnim mirisima, poput mirisa pokvarene ribe. Djeca koja nisu patila od autizma su reagirala na očekivan način: automatski su dublje disala kad su u zraku bili raspršeni ugodni mirisi, odnosno disala su pliće kod prisutnosti neugodnih mirisa. No 18-tero djece s dijagnozom autizma nije tako brzo reagiralo promjenom načina disanja.

Članovi istraživačkog tima za vrijeme provođenja eksperimenta nisu znali koja su djeca autistična, ali su ih po njihovim reakcijama bili u stanju identificrati u 81% slučajeva. U ovom je eksperimentu prosječna dob djece bila 7 godina, pa će sljedeći korak biti rad s mlađom djecom.

Voditelj istraživačkog tima Liron Rosenkrantz iz Weizmannovog znanstvenog instituta pretpostavlja da bi, s obzirom da je osjet mirisa važna komponenta u socijalnoj interakciji, njegovo izmijenjeno funkcioniranje kod autista moglo biti dio uzroka njihovih problema pri socijalizaciji.

Napomena: Znanstvenici češće nego što mislimo istražuju funkcioniranje osjeta mirisa u potrazi za saznanjima/alatima koji bi mogli poslužiti kod prepoznavanja  i što ranijeg dijagnosticiranja zdravstvenih tegoba, te kod učinkovitijeg definiranja terapije ( 1. 2.)

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply