Mirisni logo

30/09/2010

Činjenica koje često nismo svjesni je da miris neizbježno i temeljito utječe na našu percepciju okoliša u kome boravimo. On suptilno podešava naše raspoloženje, utječe na našu fokusiranost, poboljšava pamćenje, potiče osjećaj ugode ili neugode, modificira emocije…

Zbog toga u nesmiljenoj konkurenciji, kad je sve teže pronaći razliku između brandova, korištenje mirisa može postati neprocjenjivo vrijedna točka razlikovanja i prepoznatljivosti. Ne čudi stoga što se sve veći broj tvrtki okreće mirisu u nastojanju da istaknu i izdvoje svoje brandove od konkurentskih.

Ta nova formula se naziva aroma ili mirisni branding i pokazuje se kao praktična i isplativa senzorna marketinška disciplina širokog dosega. Temelj tog postupka je kreiranje mirisnog loga tvrtke koji prati njezin vizualni logo. Mirisni logo izražava duh branda, njegovu posebnost i proširenje je vizualnih atributa. On izdvaja iz prosječnosti, ističe jedinstvenost. (vidi: izrada mirisnog loga).

Od presudne je važnosti da mirisni logo bude precizno odabran. On treba biti znalački usklađen s profilom tvrtke koju predstavlja, odnosno usluga koje se nude. Ne smije odavati dojam da je to nasumice izabran, proizvoljno dodan neskladan miris, nego treba postići dojam da je on integralni dio branda.

Miris kao marketinški alat se danas najčešće koristi u trgovinama, u kojima se okreću osjetu mirisa da bi pridobili potencijalne potrošače da zastanu, što dulje proborave u prostoru i u konačnici – nešto kupe.

Međutim, svjesni važnosti kompleksnog utjecaja mirisa na imidž, svoj mirisni profil dosljedno njeguju u mnogim svjetski uspješnim tvrtkama, bez obzira koje im je područje djelatnosti: konzultantske tvrtke, hotelski lanci, aviokompanije, lanci konfekcijskih trgovina, proizvođači elektroničke opreme, ali i zdravstvene ustanove, kazališta, galerije, kafei, muzeji, fitness studiji, putničke agencije, mali privatni biznisi itd.

Ilustracija: Rad Sissel Tolaas za mirisni logo Berlina povodom 3. berlinskog bienala, 2004.