15
srp
2023

Zašto izložba prirodnih parfema?

Posljednjih pet godina Ana Ličina aroma Atelier i portal aromaterapija.info organiziraju izložbe prirodnih parfema kad god se za to ukaže zgodna prilika. Izložbe su uvijek povezane s nekim događajem prirodoljubnog karaktera (sajmovi, festivali, izložbe i promocije prirodnih proizvoda i knjiga, znanstvene konferencije, simpoziji), a namjena im je informiranje i educiranje javnosti o postojanju parfema izrađenih od prirodnih sastojaka.

Sada smo već nekoliko generacija udaljeni od vremena kad su parfemi bili kreirani isključivo od materijala dostupnih u prirodi. Naime, krajem 19. st. su sintetizirane prve mirisne molekule i otada su okupirale svaki i najmanji volumen zraka naše urbane svakodnevice. Glavobolni, agresivni i petparački sintetski mirisi nas prate na svakom koraku i mi, zapravo, više ni ne znamo prepoznati, a kamoli cijeniti prirodne mirise.

Izložbom želimo ilustrirati kako nam je dobrobit ozbiljno ugrožena nedostatkom kontakta s prirodnim okolišem i omogućiti posjetiteljima da pomirišu nepatvorene prirodne parfeme. Računamo na to da takvo iskustvo može biti zoran primjer kako parfem kreiran od prirodnih sastojaka može služiti kao sredstvo za održavanje harmonije i emocionalne ravnoteže. Želimo informirati da često nismo svjesni kako sintetski mirisi mogu (i prečesto to čine!) predstavljati zdravstveni rizik i da je svako smanjenje izloženosti njihovom djelovanju dobro došlo.

Parfemi na našoj izložbi su kreacije osoba koje su završile Školu prirodne parfimeristike Mirisni potpisi i inspirirane su da svoj stav prema dobrobiti i užitku izraze putem mirisnih doživljaja. Tijekom 18-godišnjeg niza edukacija iskristalizirala se grupa šnjof-entuzijasta koji imaju nepresušnu želju za mirisnim doživljajima, druženjima i dijeljenjem iskustava. Imamo impresivnu zbirku prirodnih parfema (izrađenih i od često dostupnih, ali i nekih vrlo rijetkih i ekskluzivnih mirisnih materijala), koje su članice našeg šnjof-kružoka kreirale s puno mašte, strasti, posvećenosti i strpljenja. Neke su svoje parfeme registrirale na međunarodnom tržištu (vidi: https://aromaterapija.info/vodjeni-nosom/fragrant-hugs-martine-godnic/ / http://aromaterapija.info/vodjeni-nosom/miranda-prirodni-parfemi/), neke svoje kreacije uspješno plasiraju na etsy-ju, a neke izrađuju osobne parfeme po narudžbi, koristeći se usmenom predajom zadovoljnih klijenata/ica. Ostale veseli činjenica da su, kad im zatreba i požele, sposobne kreirati parfem za sebe (i/ili nekog sebi bliskog).

Svoju putujuću izložbu planiramo provozati najprije po našoj, ex-YU regiji, a onda krećemo u Europu!

Pa eto, kad sve to znate i poželite u neki događaj koji organizirate uklopiti ekskluzivnu mogućnost mirisanja i upoznavanja prirodnih parfema, javite nam se! Ako se dogovorimo, stižemo i organiziramo šnjof-urnebes! 😉

Ana Ličina Aroma Atelier / +386 40 641 712

Aromaterapija.info / + 385 91 788 6783